13 kwietnia w naszej szkole  odbyła się akcja profilaktyczno – zdrowotna  pod hasłem: ,,Dzień Marchewki”, która propagowała zdrowe odżywianie. Uczniowie zadanie potraktowali w należyty sposób - w szkole było pomarańczowo i  apetycznie.

Na początek wszyscy zostali zapoznani z ogólnymi informacjami na temat marchewki. Między innymi skąd pochodzi, jak wygadała kiedyś, że w Holandii wyhodowano pomarańczową odmianę marchewki najpopularniejszą do dziś. Do pomarańczowego koloru marchewki jesteśmy tak mocno przyzwyczajeni, iż trudno nam uwierzyć, że wśród 100 odmian tego warzywa znajdują się także białe, żółte, czerwone, a nawet ciemnofioletowe okazy. Nie zabrakło również rozmów o charakterze prozdrowotnym. Uczniowie dowiedzieli się o właściwościach odżywczych i leczniczych marchewki, a także wymyślali potrawy, które można zrobić z tego warzywa.

W takim dniu nie mogło zabraknąć również degustacji surowej marchewki, pysznych surówek przygotowanych przez dzieci, soku oraz ciasta marchewkowego.